В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Потенциалът на българския рибарски сектор

Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, в предаването В развитие, 02.11.2016

Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Състоянието на българския рибарски сектор, възможностите за износ и европейско финансиране коментира Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

"В морето най-много се ловят цаца и рапани. Това са видовете, които са експортноориентирани", каза той. По думите му около две трети от цацата се изнася към Румъния, а експортът на рапани е предназначен предимно за азиатския пазар, тъй като консумацията им в Европа не е голяма. 

Според Господинов изминалият програмен период е бил успешен за сектора. "Програмата протече трудно, но повече от половината от членовете на нашата асоциация успяха да участват и да доразвият бизнеса си. Секторът се надгради, претърпя развитие в европейска и пазарна посока, защото създаването на качество и увеличаването на продукцията дава възможност да се излезе на международния пазар", обяви той.

Повечето от реализираните проекти са били в областта на преработката и аквакултурите, изградено е тържище за риба в Бургас, няколко рибарски пристанища, няколко нови предприятия, а някои са били оборудвани със супер модерна техника.

По думите на Господинов е налице проблем с кадрите в сектора, защото за младите хора това е непривлекателна професия, а условията на работа са тежки. Той допълни, че се работи за социалния аспект, тъй като голяма част от работещите са от малцинствените групи. 

Вижте с целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие