В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво е посланието на филма Преди потопа на Леонардо ди Каприо

Георги Стефанов, координатор на Коалиция за климата-България, В развитие, 02.11.2016

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg *** Local Caption *** Leonardo DiCaprio Снимка: Christophe Morin/Bloomberg *** Local Caption *** Leonardo DiCaprio

Световната премиера на документалния филм „Преди потопа“ съвпада с влизането в сила на Парижкото споразумение за климата на 4 ноември и оправя сериозен апел към обществото за необходимост от спешни действия. Това коментира координаторът на Коалиция за климата-България Георги Стефанов в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му към 2015 55% от произведената енергия по света вече е възобновяема. Това е много ясен сигнал към днешна дата, че преходът към енергийна независимост не само ще се случи, но вероятно ще настъпи много по-бързо отколкото редица икономисти и политици са очаквали. 

България трябва да изработи свой средносрочен и дългосрочен план за откъсване от енергийната зависимост на Русия и пълен преход на цялата икономика, започвайки от сектора на енергетиката, към нисковъглеродни енергийни източници, коментира още той. Според Стефанов това е единственият начин над 10% от БВП на страната да бъде спестен, да бъдат генерирани допълнително икономически ползи и добавена стойност за цялата икономика, да бъде опазена околната среда, биоразнообразието. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие