В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Остава ли инфлацията водеща цел за централните банки

Дилърът в Делтасток Андрей Стойчев в предаването В развитие, 01.11.2016

Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Данните от последните дни и изявлението на ръководителя на Японската централната банка подсказват, че икономиката не се развива в точната посока и изпитва затруднения със задвижването на колелото за по-бързо икономическо развитие, което да доведе до желаната инфлация от 2%. Съвсем скоро очаквам да чуем, че инфлацията ще достигне желаната цел след 2020. Това обяви дилърът в Делтасток Андрей Стойчев в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова и Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него инфлация от 1,5% в следващата година и половина в Япония не отговаря на реалността и тя едва ли ще достигне над 1%. 

"Трябва да имаме предвид, че се очаква повишение на лихвите в САЩ, което ще помогне за задържане на курса долар-йена над 100 или около 100", подчерта Стойчев. 

"Въпреки че се намалиха прогнозите, ще бъдем свидетели на повишение на лихвите от Фед, което е отразено в цената на долара спрямо останалите по-големи валути", каза още той. 

По думите му най-неясни в момента са действията на Английската централна банка. "Не изключвам ново понижение на лихвения процент, на което бяхме свидетели след референдума. Инфлацията във Великобритания набира скорост и проблемът съвсем скоро ще стане обратен на този в Европа и това ще принуди властите да внимават с лихвения процент".

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие