В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Американски фирми няма да успеят да се възползват от CETA

Теодор Дечев, АИКБ, В развитие, 1.11.2016

Жан-Клод Юнкер, Джъстин Трюдо и Доналд Туск позират за снимка след подписването на СЕТА Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Жан-Клод Юнкер, Джъстин Трюдо и Доналд Туск позират за снимка след подписването на СЕТА Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Около СЕТА се разпространиха няколко огромни заблуди, като едната беше, че това ще е задната врата, през която ще се промъкне ТПТИ, което е дълбоко невярно. Това заяви директорът "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в България Теодор Дечев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. Очакването, че през СЕТА ще могат да се промъкнат 40 хил. американски фирми с филиали в Канада е просто невярно, защото за това са взети съответните мерки, допълни той. 

Непрекъснато се разпространяваше легендата, че споразумението СЕТА е "дяволски секретно", и че се чете само от депутати в една тъмна стаичка, и понеже е много дълго никой не може да го прочете, каза Дечев. Всъщност консолидираният текст е достъпен в интернет от най-малко две години, добави той. 

То действително е 1 500 страници, но две трети от тях е просто списък на т.нар изключения от либерализацията, понеже списъкът е негативен, каза директорът "Индустриални политики" в АИКБ. Дечев поясни, че това означава пълна либерализация, с определени изключения, докато позитивния - либерализиране само на изброените в списъка сектори. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие