В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Румъния предлага по-атрактивна доходност по ценните си книжа от България

Даниел Стоянов, дилър Парични пазари, в предаването В развитие, 31.10.2016

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Ако преди наблюдавахме тенденция българският дълг да е по-евтин и с по-висока доходност в сравнение с румънския, сега това се променя и в момента сме на такива нива, които правят румънските ценни книжа да са с по-атрактивна доходност, а българските – по-скъпи. Разликата при ценните книжа с по-голям матуритет вече върви към 20 базисни точки. Това заяви Даниел Стоянов, дилър "Парични пазари", в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира дълговата политика на правителството през 2017, като посочи, че не се предвижда емитиране на ДЦК на външните пазари. 

"През януари е възможно да има 10,5-годишна емисия, която през цялата година ще играе ролята на бенчмарк и така ще се изпълняват критериите от Маастрихт", обясни още дилърът. 

Стоянов посочи, че освен двете вътрешни емисии, ще има и падеж на външна през юли в размер на €950 млн. По думите му е логично повечето притежатели на тази ценна книга да са вътрешни участници на пазара, тъй като тя е с доста ниска доходност и освен това е логично да я притежават български участници. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие