В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

72% от бежанците в България с до основно образование

Виктория Тошкова, Investor.bg, В развитие, 31.10.2016

Бежанци се редят на опашка за храна на гръко-македонската граница Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци се редят на опашка за храна на гръко-македонската граница Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

72% от лицата, потърсили закрила в България, през последните две години са с основно или по-ниско образование. Това заяви журналистът от Investor.bg Виктория Тошкова в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. 

Тошкова говори за изготвен от нея анализ за положението на бежанците в България на трудовия пазар. В него тя начертава сравнително песимистична картина за тяхната интеграция. 

Като част от анализа Тошкова е взела интервю от млад бежанец, живеещ от 4 години в България, който вече знае български и работи в кол център. По неговите думи, той не очаква конфликтът в родината му да се реши в близките 5-10 години, за да може мнозинството от бежанци да се завърнат в Сирия. 

Според държавните институции, неговият случай е изключение от правилото, тъй като в техните статистики, освен ниският образователен ценз, преобладава и неуспехът бежанците да се включат в инициативи за намиране на работа от всякакъв вид. Интервюираният сириец опроверга тази версия, тъй като "всичките му приятели бежанци имат работа."

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие