В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В Бюджет 2017 доминира консерватизмът

Лъчезар Богданов във В развитие, 27.10.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Все още доминира консерватизмът в изготвянето на общата картина на Бюджет 2017. Това каза Лъчезар Богданов от Industry Watch в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.​ В момента големият въпрос е, че бюджетът не се използва достатъчно активно за активни реформи в публичните сфери, финансирани с публични средства. 

Когато бизнес цикълът се обърне и икономиката започне да расте, винаги намираме бюджетните прогнози за твърде консервативни. 

"При негативно развитие на икономиката винаги недооценяваме проблемите. В момента по-скоро изглежда сме в цикъл, в който е по-скоро вероятно да има преизпълнение на приходната част. От друга страна в началото на програмен период по еврофондовете е по-вероятно да има забавяне на усвояването на евросредства, най-вече при харченето на инвестиционната програма, свързана с евросредства. Това означава отлагане на разходи във времето".

Ако няма съществени реформи и еднократни шокове, няма особена причина да смятаме, че правителството не може да изпълни заложеното в бюджета, каза специалистът.

"Отново виждаме заложен приход от концесия на Летище София. Доброто стечение на обстоятелствата бе, че предвиденият приход от тази концесия, който не се осъществи, бе заменен от доста успешното изпълнение при ДДС, акцизите и отчасти от осигурителните вноски. Дали след година отново ще има такова преизпълнение - не можем да кажем. Но ако и тази година нямаме приход от концесията на Летище София, това означава, че ще зейне дупка от 600 млн. лв. в бюджета".

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие