В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Печалбата от един турист е два пъти по-ниска днес спрямо 10 години по-рано

Председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев в предаването В развитие, 27.10.2016

Председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Печалбата на един турист сега е два пъти по-ниска спрямо 2004-2005. Това показва, че туристите идват все по-бедни и неплатежоспособни у нас, защото туризмът стана прекалено масов, заяви председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него има всички шансове цялата 2016 да се окаже рекордна за сектора, но това зависи и от времето през зимата.  "Има изключително голям интерес от всички държави към нашите зимни курорти, които по съотношение цена-качество изпреварват доста от тези в Европа", обясни Николчев.

По думите му германските туристи ще играят все по-голяма роля в развитието на българския пазар, като от трето-четвърто място по посещаемост, тази година те заемат първото. Николчев прогнозира, че посещенията от руски туристи ще продължават да бъдат сред най-многобройните. Той поясни, че те не са възстановили големите нива на посещаемост в България заради падането на рублата и мерките от руското правителство за подобряване на базата в страната. 

Според Николчев основната причина за добрите резултати на туризма е кризата в съседните страни. Той подчерта и, че България разполага с една от най-добрите бази в Европа, но все още не е достатъчно силна в рекламата

Николчев коментира и сивия сектор в отрасъла. По думите му той е доста под 20%, а с внедряването на единната система за туристическа информация измамите ще бъдат ограничени значително. 

Вижте целия разговор във видеото:
 

 

Последни новини
Още от В развитие