В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ниският корпоративен данък вече не е достатъчен за привличане на инвеститори

Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара, В развитие, 27.10.2016

Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отслабването на инвестиционния интерес от страна на италиански компании към България се дължи до голяма степен на липсата на други стимули освен ниските корпоративни данъци. Това коментира президентът на Италианската търговска камара Марко Монтеки в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му ниският корпоративен данък вече не е достатъчен за привличане на чужди инвеститори в страната. "Съществуват и други развиващи се пазари, които също поддържат ниски данъци и имат доста по-ниска цена на труда", поясни той.

България се нуждае от реформи, посочи Монтеки, подчертавайки риска за състоянието на икономиката след приключването на финансовата помощ по линия на Кохезионните фондове на ЕС към 2020. Българската икономика трябва да насърчи създаването на производства, привличането на инвеститори, които да откриват нови работни места в страната, смята той.  

Президентът на Италианската търговска камара коментира още състоянието на италианския банков сектор. "Италианската Мonte dei paschi е една от най-старите и важни банките за Италия. Пазарът вярва, че банката ще преодолее трудностите, пред които е изправена в момента. Новият изпълнителен директор на Мonte dei paschi Марко Морели ще успее да привлече инвеститори в рекапитализирането на банковата институция", посочи той. Според него не съществува риск пазарът да остане затворен при набиране на необходимите ѝ средства.

Намаляването на работните места в банките не е въпрос само до криза, но и до ефикасност на самата банка, отбеляза още той по повод състоянието и проблемите в италианския банков сектор. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие