В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Месец по-късно: Как изглежда първият български ETF

Мария Бойчинова, Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, В развитие, 27.10.2016

Управляващият партньор в Expat Capital Николай Василев и председателят на КФН Карина Караиванова обявяват откриването на първия български ETF Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Управляващият партньор в Expat Capital Николай Василев и председателят на КФН Карина Караиванова обявяват откриването на първия български ETF Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Привличането на външни инвеститори е основната цел на първия български ETF. Смятаме, че до края на годината ще достигне 10 млн. евро. След това ще проучим начин да го листнем на борса в Европа. Това заяви главният финансов анализатор на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF Мария Бойчинова в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. Бойчинова каза, че борсата ще бъде "или някоя германска борса, или в Лондон".

"Смятаме, че точно такъв продукт може да бъде интересен. Целта ни е този ETF да стане интересен за чуждестранни инвеститори, както ритейл, така и институционални. Не говорим за най-големите фондове в Ню Йорк, а за асет мениджъри от цяла Европа. Виждате доходностите по високорискови активи са изключително ниски и българският пазар би бил интересен на всеки асет мениджър, базиран в Европа, като начало. По-нататък и зад границите на Европа". 

Активите на фонда достигнаха €1 млн. като всеки ден наблюдаваме записвания на дялове на първичен пазар. На въпроса как това ще се отрази върху базовите активи и върху ликвидността Бойчинова каза, че лекото покачване на SOFIX е "нормално". "Само за един месец активите на фонда станаха близо 2 млн. лв. и това беше добър тест за българския пазар. Нямаше сериозно покачване. Пазарът има капацитет да поеме и по-големи обеми".

Анализаторът подчерта, че не става дума за контролиране на процесите, а че всичко е "в рамките на ликвидността на пазара в рамките на деня":

"В момента, в който получим поръчка на първичен пазар, ние започваме да инвестираме в акции от SOFIX. Дори и пазарът да се покачи - чудесно. Това е и идеята – постепенно SOFIX да се покачва, да има повече инвеститорски интерес, както в България, така и в чужбина. Пазарът показа че 2 млн. лв. не е някаква колосална сума и очакваме, че ако фондът продължи да расте ще има постепенно покачване. SOFIX далеч не е на най-високите си нива - той има потенциал за покачване". 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие