В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще успее ли Monte dei Paschi да привлече стабилни инвеститори с бизнес плана си

Дан Лийфгрийн от Bloomberg в Милано в предаването В развитие, 26.10.2016

Дан Лийфгрийн от Bloomberg в Милано. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дан Лийфгрийн от Bloomberg в Милано. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният изпълнителен директор на италианската Monte dei Paschi беше интервюиран от Bloomberg в Лондон тази сутрин и ясно заяви, че бизнес планът за увеличаване на капитала е много амбициозен. Има доста сериозен скептицизъм по отношение на опитите му да привлече стабилни инвеститори към банката. Това е много трудна задача и една от причините акциите да паднат вчера е, че имаше очаквания да бъде обявено някакво предварително споразумение, което не се случи. Това обяви Дан Лийфгрийн от Bloomberg в Милано в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

След отбелязаната нетна загуба от 1,15 млрд. евро за третото тримесечие банката обяви, че иска да постигне нетна печалба от над 1,1 млрд. евро до 2019. Според Лийфгрийн това е възможно, но няма да е лесно предвид многото служители и клонове в страната. "Тя има около 25 хил. служители в Италия и като клонове на глава от населението е една от най-многобройните. Monte dei Paschi се опитва да излезе на печалба във време, когато италианската икономика расте много бавно и лихвените проценти са на негативна територия. Тя трябва да промени културата си и начина на правене на бизнес и постигането на това дори за 48 месеца е изключително трудно", коментира той.

Според него няма риск, че планът ще бъде отхвърлен, а основните притеснения са свързани с изпълнението. "5 млрд евро не звучи твърде много, но ще има конкуренция за парите на инвеститорите. Това не е единствената банка, която набира капитал. Най-голямата италианска банка UniCredit може би също трябва да излезе на пазара в края на тази или началото на следващата година", обяви Лийфгрийн. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие