В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво се случва със земеделските субсидии

Проф. Иван Станков във В развитие, 26.10.2016

Проф. Иван Станков, зам.-председателят на комисията по земеделието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Иван Станков, зам.-председателят на комисията по земеделието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме няколко схеми със закона за подпомагането на земеделските производители, но все още не може да се каже, че ефектът е дошъл. Продължава вредната практика 82% от директните плащания да отиват при около 100 свързани лица. Това каза зам.-председателят на комисията по земеделието проф. Иван Станков в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Останалите 18% са на около 250 000 земеделски производители, което означава едно няма нищо. Когато се правят проектите, много проекти се класират, защото много малко пари остават за тях. В момента точно такива корекции се мъчим да направим, но все още не се е получило.

"В близките месеци, след като приемем бюджета, започваме много сериозни разговори по тази тема - защита на малкия и средния земеделски производител и не само земеделския производител, но и малкия и следен бизнес".

"Всички сме наясно какво става в държавата и че не може да се продължава така и трябва да се предприемат драстични мерки - да се приеме национална стратегия, закони, поднормативни актове и стига вече с това разделение - трябва да имаме национални приоритети", каза още гостът. 

По думите на госта след всички сигнали, които получихме, след предупрежденията, които бяха направени, след опасностите от санкции по няколко направления, "мисля, че наистина сме си взели поука" и можем да се надяваме, че 2016 наистина да бъде по-различна, защото "това, което се наблюдава сега, е, че много внимателно се подхожда към отпускането на европейски средства".   ​

По мнението на "много ръководители на неправителствени организации", каза проф. Станков, контролът, който не е на нужното ниво е на ниските нива. "В Министерството на земеделието, в агенциите, нещата са затегнати, но на по-ниските нива нещата не стоят добре".

Чуйте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие