В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В България най-малък брой хора получават най-големи субсидии от ЕС

Тихомир Безлов във В развитие, 25.10.2016

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

България в момента е страната с най-висока концентрация на субсидии, тоест най-малък брой хора получават най-големи субсидии от ЕС. ​Това каза Тихомир Безлов, главен експерт по програма „Сигурност“ в Център за изследване на демокрацията в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Вероятно едни от най-големите средства, които България получава са по т.нар. селскостопански фондове, които субсидират различни групи селскостопански производители. От години върви темата за ограничаване на концентрацията на субсидии към зърнопроизводителите. Европейската комисия, включително и по сигнали от чужбина, наложи една изключително ясна забрана - таван за годишно финансиране в размер на 300 000 евро. Въпреки тази забрана, която е в сила от 2015, ние виждаме, че няма промяна".

Има адаптация на тези получатели, но те са същите, каза Безлов. "Става дума за около 100-тина семейства в страната. Още преди поставянето на "тавана" те използваха много различни компании, а сега се доразшири тази практика и това е абсолютно видимо".

"Ние имаме практически организирана престъпна група, включваща десетки участници, опитващи се да заобиколят разпоредбата за таван от 300 000 евро".

На въпроса дали тази практика е засечена от контролните органи Безлов каза: "Да, но очевидно от години няма политическа воля за решаването на този проблем".

"Не съм видял нито едно разследване срещу тези стотина семейства, които взимат над 70% от този милиард. Те се адаптираха, затвориха производството, започнаха да се занимават с животновъдство, с преработка, със зелена енергия, но са едни и същи семейства".

По думите на експерта "ситуацията се влоши допълнително чрез въвеждането на помощи за животновъдството, обвързани с пасищата".

"Още по-голяма концентрация има при пасищата. Имаме рекорден ръст на пасищата, които са раздадени – няма такова нещо в ЕС – близо 40% ръст за една година". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие