В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Активите на Expat SOFIX ETF ще се увеличат многократно през следващите месеци

Мариян Йорданов от Investor.bg в предаването В развитие, 25.10.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По-малко от месец след старта на търговията с борсово търгувания фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF активите му достигнаха близо 2 млн. лв. Само в понеделник са подадени поръчки за около 330 000 дяла, тоест - за около 340 хил. лв., което е дневен ръст от 20%.

След тази голяма поръчка очаквах днес да има много по-силно движение на SOFIX, но явно са обявили поръчката след като вече са си купили или осигурили акциите. Вероятно покупките в края на вчерашната сесия са били основните. Това коментира борсовият анализатор на Investor.bg Мариян Йорданов в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му съществува и психологически момент, че продавачите не си продават акциите от SOFIX, защото чакат борсово търгуваният фонд да им ги купува на все по-високи цени, а има и спекуланти, които искат да изпреварят ETF-а. 

"От Expat Bulgaria обещават, че активите ще се увеличат многократно през следващите месеци, може би имат предварителни разговори с чужди инвеститори и знаят, че ще дойдат поръчки", посочи Йорданов. 

Той обяви, че за момента корелацията между SOFIX и борсово търгувания фонд е много добра, допълвайки, че в 16 от 18 търговски сесии те се движат еднопосочно. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие