В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Отказът на Валония няма да сложи край на споразумението между ЕС и Канада

Зинаида Златанова, експерт по европейски политики, В развитие, 24.10.2016

Знамето на Канада. Снимка: David Ryder/Bloomberg Знамето на Канада. Снимка: David Ryder/Bloomberg

Отказът на Валония да приеме 24-часовия ултиматум за подкрепа на търговското споразумение с Канада (СЕТА) не означава, че споразумението няма да се състои изобщо. Това каза експертът по европейските политики Зинаида Златанова в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ дори област Валония да подкрепи споразумението, следва дълъг демократичен процес по ратификации. "Това, което би се провалило днес, ако Валония не даде своето съгласие, е официалното подписване, което е насрочено за утре. Процесът по ратификации ще продължи, като просто ще бъде удължен", обясни Златанова. 

Тя коментира още твърдението на властите на Валония, според които търговското споразумение е в ущърб на местните земеделци, давайки прекалено много мощ на световните корпорации. СЕТА не признава автоматично регулаторните режими на другата страна. "България и останалите страни членки на ЕС няма да приемат автоматично регулаторния режим на която и да е било област в Канада", подчерта експертът. 

"Това е интерпретация, която се позовава на страхове и други настроения", смята Златанова. "Основният проблем е, че има дефицит на доверие в институциите в цяла Европа", открои тя. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие