В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

На какъв етап е България в процеса си на присъединяване към еврозоната

Борис Петров, финансист, В развитие, 24.10.2016

Работник пренася скрап по време на ремонта на евро скулптурата пред сградата на ЕЦБ Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Работник пренася скрап по време на ремонта на евро скулптурата пред сградата на ЕЦБ Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Сега премиерът анонсира една бърза стратегия на присъединяване към еврозоната, която да отговаря на националните приоритети в контекста включително на геополитическите събития. Това заяви финансистът Борис Петров в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. Досега някак си стратегията на България беше "нека да изчакаме да се оправят проблемите в еврозоната и тогава да поемем инициатива към присъединяване", допълни той. 

Време е да задълбочим процеса на интеграция в европейските институции, включително с въвеждане на еврото, каза Петров. Както и е време да предприемем тези важни допълнителни структурни и законодателни реформи, които да ни осигурят едно бързо сближаване с ядрото по линия на БВП и доходите, допълни той. 

Моментът на повдигането на въпроса от премиера пред европейските институции е изключително важен, защото сега България има изключително ниска инфлация - по- ниска от тази в останалите държави, каза Петров. А ако икономическият ръст се окаже малко по-висок от прогнозираното, както се и очаква, тя може да се окаже по-висока от показателя, нужен за сближаване на ценовото равнище, допълни той. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие