В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България е в златната среда по дял на сивата икономика спрямо останалите в ЕС

Председателят на НСИ Сергей Цветарски в предаването В развитие, 21.10.2016

Председателят на НСИ Сергей Цветарски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на НСИ Сергей Цветарски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България се намира в златната среда спрямо останалите страни в ЕС по дял на сивата икономика в БВП. В европейските държави той се движи в диапазона между 0,2% и 0,4%. Това коментира председателят на НСИ Сергей Цветарски в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Институтът представя тази статистика за втора поредна година. "Спрямо 2014 практически няма изненада, през 2014 делът беше 0,26%, сега е 0,24%. В абсолютна сума от 219 млн. лв. сега достига 216 млн. лв.", посочи Цветарски. 

Той обясни, че методологията е единна за цялата европейска статистическа система. За изчислението НСИ  използва данни от МВР, Министерство на здравеопазването, митническите служби, както и доклади на НПО в съответната област.  

Цветарски заяви, че в световен мащаб статистиката в момента върви към т.нар. big data. "Всъщност това е информация, която е навсякъде около нас, но не е структурирана и хората не могат да извлекат ценното от нея", поясни той.

От миналата седмица на страницата на НСИ стартира инициативата "Аз в ЕС", инициирана от Евростат. Тя може да покаже на всеки от нас къде се намира спрямо средните европейски нива и отделните държави. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие