В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Къде БАН вижда оптимизъм за българската икономика

Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН, В развитие, 20.10.2016

Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

БАН увеличи прогнозата си за растежа през 2016 от 1,9% на 2,9%, като основният фактор за това е съживяването на външното търсене. Това обяви доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му е имало сериозно увеличение на обемите към страните от ЕС, сред които Румъния, Испания, Германия и Франция, а износът на селскостопанска продукция за Германия се е увеличил с около една четвърт тази година. 

"Водещият фактор за съживяването на потреблението през четвъртото тримесечие очакваме да бъде бюджетът, тъй като имаше доста сериозно задържане на инвестиционните разходи", посочи още Сарийски. 

Той допълни, че се наблюдава промяна на баланса, тъй като очакванията са били вътрешното търсене да има водеща роля още от началото на годината, но това не се е получило. Все пак според него има надежда то да се компенсира до края на годината. 

По думите му хората продължават да спестяват, защото доверието им все още е слабо. "Данните на НСИ през първото тримесечие показват, че разходите за развлечение, спорт, отдих и свободно време са намалели с 9% спрямо миналата година, а през второто понижението е още по-голямо -13 % на годишна база", обяви Сарийски. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие