В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕЦБ очаквано не промени паричната си политика

Пол Гордън, Bloomberg Editorial, В развитие, 20.10.2016

Пол Гордън, Bloomberg Editorial. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пол Гордън, Bloomberg Editorial. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на ЕЦБ да запазят стимулите и основните лихвени проценти непроменени не беше изненадващо. Въпросът беше по-скоро дали програмата ще бъде удължена, като гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги каза, че програмата за количествени улеснения ще бъде прекратена постепенно. Това коментира Пол Гордън от Bloomberg Editorial в предаването „В развитие“ с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му никоя централна банка в световен мащаб не би искала да прекрати рязко програмата за изкупуване на облигации, коментира още той по отношение на реториката на ЕЦБ. В момента фокусът е насочен върху платежоспособността, поясни Гордън. 

Според него провеждането на структурните реформи в големите европейски икономики, за които призовава Марио Драги, е изключително трудно. "Много е трудно за тях да правят реформи в момента при положение, че популистки партии са на техния праг", отбеляза той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие