В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската лира достигна ново рекордно дъно

Пазарен коментар на Симин Демокан, В развитие, 19.10.2016

Изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На турските финансови пазари се наблюдава оптимизъм, като индексът Borsa Istanbul се покачва за втори пореден ден и е на път да отбележи най-висок връх от 23 септември. Това каза в своя пазарен коментар изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

В момента турската лира се търгува при 3,07 за долар, след като вчера достигна ново рекордно дъно. Сред причините за това са нарастващият политически риск и вероятността от референдум за промяна на конституцията към президентска система, продължаващото извънредно положение след неуспешния преврат и прогнозите за по-слаб растеж. 

Според допитване, проведено от Bloomberg, пазарът почти единодушно очаква Турската централна банка да намали основния лихвен процент с още 25 базисни пункта, като това ще бъде осмо поредно понижение.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие