В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Предстоят нови срещи между социалните партньори за минималните заплати

Тотю Младенов, съветник на премиера по социалните въпроси, В развитие, 19.10.2016

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Следващата седмица предстоят нови срещи между социалните партньори за минималните заплати по икономически дейности. Преговорите не са прекъснати и се върви в правилната посока. Това каза съветникът на премиера по социалните въпроси Тотю Младенов в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

Минималните осигурителни прагове по икономически дейности бяха въведени преди години с цел да се ограничи сивата икономика в бизнеса, коментира още той. "Имаше логика в това да се договарят минималните осигурителни прагове и самото колективно трудово договаряне както на браншово ниво, така и на ниво предприятие между бизнеса и синдикатите", отбеляза Младенов. 

По думите му трябва да продължи договарянето по отделните икономически дейности, но при по-нови принципи, които ще определят самите синдикати и работодатели с помощта на правителството, за да има по-голяма справедливост.  

Преговорите между правителството и синдикатите по отношение на определянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата са в напреднала фаза. Освен базова минимална работна заплата в цялата страна, трябва да се върви и в посока да има минимални заплати по отделните икономически дейности, каза още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие