В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Мащабното преструктуриране на Китай неминуемо ще забави растежа

Проф. Нако Стефанов от СУ в предаването В развитие, 19.10.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китайската икономика в момента се намира в етап на изключително мащабно преструктуриране, което неминуемо ще доведе до забавяне на темповете на растеж. Това заяви проф. Нако Стефанов от Софийския университет в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му стабилизирането на растежа сега в голяма степен се дължи на усиленото кредитиране от страна на правителството, което вече е над 1,370 трлн. юана или около $211 млрд. 

Според Стефанов преструктурирането на китайската икономика засега е успешно, но има сериозни опасения заради огромния дълг. "Дългът на Китай е вече 237% от БВП на страната. Тук несъмнено има и моменти, които намаляват риска – фактът, че е основно в юани и е по отношение на вътрешни кредитори, но все пак рискът остава", подчерта професорът. 

По думите му заради превръщането на вътрешното потребление в двигател на растежа, цената на работната ръка в страната се е повишила значително. "Днес Китай има може би най-голямата средна класа в света, по-голяма от тази на САЩ и на ЕС", заяви Стефанов.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие