В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стокообмен от $100 млн. между България и Виетнам е несериозно малък

Симеон Димчев, председател на Дружеството за приятелство на България с Виетнам, в предаването В развитие, 18.10.2016

Симеон Димчев, председател на Дружеството за приятелство на България с Виетнам. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симеон Димчев, председател на Дружеството за приятелство на България с Виетнам. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Амбицията стокообменът между България и Виетнам да надхвърли $100 млн. е несериозно малка. Трябва да гоним много по-висока цел при положение, че стокообменът между Виетнам и Полша доближава $1 млрд. Това заяви Симеон Димчев, председател на Дружеството за приятелство на България с Виетнам, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта, че страната се развива изключително бурно, а политическата класа е открита към всички държави в света. По думите на Димчев всяка година за последните 10 във Виетнам са влизали капиталовложения в размер на $20 млрд. 

"В края на миналата година виетнамските ръководители приключиха преговорите и сключиха споразумение за безмитна търговия с ЕС. Така всички стоки от Виетнам, които преди се смятаха за дъмпингови, вече няма да бъдат", допълни Димчев.

По думите му стокообменът на Виетнам с България е най-малък в сравнение с останалите бивши социалистически страни. "Със страните от ЕС стокообменът е $31 млрд., а с България - $90 млн.", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие