В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Прокурорските обвинения за Белене заради обществените нагласи

д-р Георги Касчиев, енергиен експерт, В развитие, 17.10.2016

Далекопроводи край Миделбург, Южна Африка Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Далекопроводи край Миделбург, Южна Африка Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Струва ми се, че тези обвинения са по-скоро повдигнати, за да се отговори на нагласите на обществото, което търси някаква справедливост след тази корупционна мегадалавера. Това заяви енергийният експерт д-р Георги Касчиев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. Много съм скептичен дали прокурорите ще успеят да докажат своите твърдения и дали ще издържат в съда, допълни той. 

Ако си спомняте прокуратурата по същия случай преди няколко години имаше разследване, което завърши със заключение, че няма доказателства за извършване на престъпление от бившите главни изпълнителни директори, каза д-р Касчиев. И това беше без да се търси връзка с министрите на енергетиката, които са били над тях по това време, добави той. 

Сред нередностите е, че са искали експертиза за цената на оборудването за Белене, като тя е заключила, че цената е €285 млн, каза д-р Казчиев. Те са сключили договор с руснаците да го продадат за €205 млн, което е огромна разлика, допълни той. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие