В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проектът АЕЦ Белене трябва да бъде окончателно затворен

Мартин Димитров, зам.-председател на Комисията по енергетика на НС, В развитие, 17.10.2016

Мартин Димитров, зам.-председател на Комисията по енергетика на НС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Димитров, зам.-председател на Комисията по енергетика на НС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По-важното е не само да бъде търсена отговорност в рамките на НЕК, а да се види на политическо ниво кой е оторизирал енергийната компания да се купуват реактори без да има подписан договор за АЕЦ „Белене“ и без осигурено финансиране. Това каза зам.-председателят на Комисията по енергетика на НС Мартин Димитров в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му сега е моментът да бъде съставена анкетна комисия. Поради предсрочното прекъсване на мандата на 41-то Народно събрание при предишната такава не е изнесен окончателен доклад, припомни той. 

Димитров изрази притеснение относно позицията на министър Теменужка Петкова, че ако се намери частен инвеститор, проектът АЕЦ "Белене" трябва да бъде построен. "Ако се тръгне в тази посока, опасявам се, че няма да намалим щетите, а постепенно ще бъдат прехвърлени нови разходи към държавата и обществото", смята той. 

Според Димитров финансовите щети трябва да бъдат ограничени, да се потърси отговорност и да се пристъпи към продажба на реакторите по света с цел максимално компенсиране на разходите.  "А на самата площадка има дори гласувано решение на българския парламент да бъде построена газова централа", допълни той.  

Димитров изрази надежда, че съставянето на анкетна комисия ще бъде гласувано утре от парламента и тя ще започне да работи след президентските избори. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие