В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Липсва импулс, който да задвижи българската икономика

Финансистът Любомир Дацов в предаването В развитие, 17.10.2016

Финансистът Любомир Дацов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Любомир Дацов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Запазването на стабилната перспектива пред рейтинга на България от Moody`s означава по-скоро липса на импулс, който би изкарал икономиката на следващо стъпало. Това коментира финансистът Любомир Дацов в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му основните предизвикателства са свързани с пазара на труда и липсата на достатъчно инвестиции

"По отношение на пазара на труда ние в момента сме пред прегряване. При много ниско ниво на заетост имаме недостиг на кадри и натиск по отношение на работните заплати. Това е проблем, защото е натиск върху конкурентоспособността на икономиката като цяло и говори за качествени проблеми в този сектор", подчерта финансистът.

Според него другият сериозен проблем е, че както вътрешните, така и външните инвестиции стоят на едно и също ниво години наред. 

По думите на Дацов взимането на заеми не е предпоставка за повишаване на качеството в икономиката и затова според него страната няма да изгуби, ако не се възползва от ниските лихвени проценти в международен план. "Държавата не трябва да е играч и на финансовия пазар, да оставим това на банките и компаниите от реалния сектор", заяви той.

Според него заложеният бюджетен дефицит от 1% ще бъде достигнат и дори е твърде неамбициозна цел. Във връзка с растежа Дацов обяви, че той ще е под 3%. 

"Потенциалът на БВП се движи между 2,4 и 2,7% и той се определя именно от ниската скорост на извършване на реформи, ниското ниво на инвестициите през последните години и качеството на труда. Икономиката достига оптимум при около 3%, но за да се придвижи напред, трябва стойностно увеличение на инвестициите", каза той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие