В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Saxo Bank: Светът не може да понесе по-силен долар

Главният икономист на Saxo Bank Стийн Якобсен в предаването В развитие, 13.10.2016

Главният икономист на Saxo Bank Стийн Якобсен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Главният икономист на Saxo Bank Стийн Якобсен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свидетели сме на много ниска волатилност, но голяма политическа несигурност, което създава фалшиви пазарни обстоятелства. Именно ниската волатилност крие истинския риск, който инвеститорите поемат в момента. Това коментира главният икономист на Saxo Bank Стийн Якобсен в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Той предупреди, че ще настъпи голяма несигурност след изборите в САЩ, която ще продължи и през 2017. Якобсен заяви, че пазарите не бива да подценяват вероятността Тръмп да победи в битката за президентския пост.

"След изборите в началото на ноември ще видим доста несигурност. Докато достигнем до самото встъпване на президента, балансът ще бъде разклатен, но не мисля, че ще има разпродажба на пазарите", каза икономистът.

По думите му светът не може да понесе по-силен щатски долар. "Ниските лихви и силният долар са най-лошата комбинация за света. Повечето суровини са базирани на долара, което значи, че дългът в развиващите се пазари ще се увеличи, той ще подсили ниските инфлация, растеж и производителност, които виждаме в момента", обясни Якобсен. 

"Пикът на доларовата сила ще е 1,20 спрямо еврото. Ако видим такива нива, възможността за рецесия се засилва много повече, отколкото пазарът е готов да приеме", допълни той. 

Анализаторът прогнозира увеличаване на бюджетния дефицит в САЩ след изборите, както и в Европа през 2017. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие