В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Колко голямо е руското икономическо присъствие в България

Мартин Владимиров, ЦИД, В развитие, 13.10.2016

Енерггийният експерт Мартин Владимиров от студиото на Bloomberg във Вашингтон, окръг Колумбия Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Енерггийният експерт Мартин Владимиров от студиото на Bloomberg във Вашингтон, окръг Колумбия Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия се възползва от управленчески дефицити в България и други източноевропейски страни, сред които Латвия, Унгария, Словакия и Сърбия, за да се пробият ключови институции в страната и те да бъдат завладени. Това заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по видео връзка от Вашингтон. Такива институции са антимонополния регулатор, КЕВР, ключови държавни енергийни компании и целта е те да вземат решения, които не съответстват с приоритетите на страните, а с частния интерес или интереса на Русия, в този случай, допълни той. 

В американската столица пред представители на Конгреса, Държавния департамент на САЩ И Департамента за енергетика Владимиров представи резултатите от изследване, продължило 16 месеца - дело на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания и българския Център за изследване на демокрацията. Сред най-любопитните подробности в него е, че те са проследили крайния собственик на инвестициите, идващи в България и са установили, че въпреки че според данните на БНБ най-големия инвеститор е Холандия или Австрия, всъщност, това са руски пари, преминали счетоводно през тези страни. 

По думите му, въпреки че Русия не влияе на ключовите за българската конкурентоспособност сектори, нейното присъствие в стратегическите отрасли е значително. Това ѝ позволява тя да дестабилизира държавата, ако парламента не вземе решението, което Москва иска, допълни той. 

Отговор даде проф. Румен Гечев.

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие