В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Изтичането на мозъци е основният риск пред българската икономика

Джеймс Гомес, редактор на Bloomberg за Източна Европа и Балканите, В развитие, 13.10.2016

Джеймс Гомес, редактор на Bloomberg за Източна Европа и Балканите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джеймс Гомес, редактор на Bloomberg за Източна Европа и Балканите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасенията на българския бизнес са сходни с тези в глобален мащаб, но специфичният риск, пред който е изправена българската икономика, е свързан с изтичането на мозъци. Това коментира бизнес журналистът и редактор на Bloomberg за Източна Европа Джеймс Гомес в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

Преходът от планова към пазарна икономика в Чехия и Словакия се случва много по-бързо в сравнение с България, която изостава в началото, коментира още той по повод степента на развитие на икономиките в региона. "През 2008 българската икономика се разширяваше с най-бърз темп в цяла Европа, но се срина най-много", отбеляза той, подчертавайки, че устойчивостта е от ключово значение за развитието на икономиката. 

Според бизнес журналиста, ако България иска да постигне устойчив икономически ръст от 3%, то трябва да бъде намерена по-стабилна база за развитие. 

Ако решим проблема с изтичането на мозъци, това би било показателно, че българската икономика може да ги запази, а това от своя страна ще бъде гаранция, че може да привлече външни инвестиции с висока добавена стойност, смята още Гомес. 

По думите му правителството може да подпомогне задържането на високообразовани хора в страната с политика на данъчни облекчения за чуждестранните инвеститори и улесняване на административните процедури за правене на бизнес. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие