В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво е следващото голямо нещо за еврозоната

Дейвид Пауъл, главен икономист за еврозоната на Bloomberg, В развитие, 12.10.2016

Дейвид Пауъл, главен икономист за еврозоната на Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Пауъл, главен икономист за еврозоната на Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Следващото голямо нещо за еврозоната е как да се справи с излизането на Великобритания от ЕС. Макар че Великобритания няма да е част от съюза, излизането на страната ще засегне растежа на икономиката заради търговските връзки. Това каза главният икономист за еврозоната на Bloomberg Дейвид Пауъл в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Дейвид Пауъл е един от лекторите на конференцията THE NEXT BIG THING – RESHAPING THE ECONOMY, организирана от Bloomberg LP и Bloomberg TV Bulgaria по повод първата годишнина от старта на българския канал в ефир. 

По думите му основните предизвикателства, които среща европейската икономика в момента, са излизането на Великобритания от ЕС и ускоряването на инфлацията, след като ЕЦБ вече няколко години не успява да постигне инфлационната си цел.

Пауъл открои и някои възможности пред европейската и българската икономика. По думите му като член на ЕС България може да се интегрира в икономиката на Западна Европа. "По-голям пазар предполага по-големи възможности за страната и това ще се случи чрез по-големите търговски връзки", отбеляза икономистът.   

Миграцията и бежанската криза трябва да се разглеждат като възможност пред трудовия пазар в Европа, смята още Пауъл. "Един от най-големите проблеми, пред който е изправен ЕС, по-специално Германия, е застаряващото население. Това може да предостави краткосрочни възможности за икономиката, защото макар и необходимостта от допълнителните средства, които страната трябва да вложи за настаняването им, пристигането на тези хора ще стимулира икономиката. 

Вижте повече във видеото:

Вижте снимки от конференцията и видеата с лекторите.

Последни новини
Още от В развитие