В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Цените на петрола могат да спаднат под $40 за барел при провал на преговорите

Николай Шуманов, дилър в BenchMark Finance, В развитие, 11.10.2016

Николай Шуманов, дилър в BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria  Николай Шуманов, дилър в BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако видим споразумение за замразяване на добива на петрол, цените на черното злато могат да достигнат $60 за барел до края на годината. В случай, че преговорите претърпят провал, може да станем свидетели на рязък спад на цените на петрола, като те могат да стигнат дори под $40 за барел до края на 2016. Това прогнозира дилърът в BenchMark Finance Николай Шуманов в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му Саудитска Арабия е готова на отстъпки, за да постигне целта си, а именно - повишаване на цената на петрола. Кралството ще се опита да привлече $10 млрд. на дълговите пазари. Евентуално споразумение и увеличаване на цената би благоприятствало емитирането на този дълг, смята дилърът. 

Шуманов прогнозира, че на срещата на ОПЕК през ноември може да се стигне до споразумение за замразяване на производството. Според него Русия също има нужда от подобна сделка на фона на сериозния бюджетен дефицит и неуспеха на централната банка в страната да задържи на цената на рублата през последните 1-2 години. "Цена на петрола от $60 за барел ще помогне много на Русия", смята дилърът. 

Пазарите са волатилни и подвластни на всяко едно изказване на официални представители на страните производителки на петрол, коментира още Шуманов. Той открои също така податливостта на някои валути спрямо изменението на цената на черното злато. "При покачване на цената на петрола, канадският долар поскъпва", каза той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие