В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще бъде необходима голяма промяна в структурата на градовете

Арх. Ян Геел, експерт по градско планиране, В развитие, 11.10.2016

Арх. Ян Геел, експерт по градско планиране. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Арх. Ян Геел, експерт по градско планиране. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нищо по-евтино от това да се изгради добра инфраструктура за пешеходци и велосипедисти. По-скъпо е да се построи добра инфраструктура за автомобили и автобуси. Най-изгодното решение е да се изгради ориентирано към хората градско планиране. Това каза експертът по градско планиране арх. Ян Геел в интервю на Силвия Грозева в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му голяма част от градската инфраструктура, с която разполагаме, е изградена на базата на лош градски транспорт и вероятно до голяма степен се основава на идеята, че хората могат да си позволят покупката на автомобил. "Ще бъде необходима голяма промяна в структурата на градовете", отбеляза той. "Световната здравна асоциация препоръчва да строим новите селища за ходене пеш, велосипеди и градски транспорт. Това виждам в бъдещето. Мисля, че можем да построим доста в допълнение на съществуващото, но в по-малки мащаби", смята експертът. 

Според арх. Ян Геел от социална гледна точка е много скъпо организирането на транспорта по стария начин, тъй като разходите се пренасят просто към здравната система. Ходенето на работа с велосипед е смарт решение - по-здравословно и по-добро за устойчивостта на човек. "45% от хората в Копенхаген, които ходят на работа, училище или университет, се предвижват с велосипеди", даде пример, позовавайки се на велосипедната система там. "Велосипедните алеи могат да поемат 5 пъти повече хора, отколкото едно пътно платно", обясни експертът.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие