В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще бъде ли доказан картел на пазара на горива?

Финансистът Илия Лингорски в предаването В развитие, 11.10.2016

Финансистът Илия Лингорски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Илия Лингорски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България в известна степен виждаме квази-частен монопол на контрола на складовете, от което зависи изключително дистрибуцията и ценовите политики, и олигопол, който всъщност не е толкова голям. Шестте компании, към които са предявени претенциите за картел на Комисията за защита на конкуренцията контролират малка част от пазара, но поради ограничените му обеми и потенциал, останалите много на брой малки дистрибутори на практика следват цените на големите. Това коментира финансистът Илия Лингорски в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му на пазара на горива у нас има системни неефективности които водят до нелогично високи цени преди акциз и ДДС, които са по-високи, отколкото в европейските страни. Според Лингорски регулаторната и институционална база не са в състояние действително да обезпечат среда, в която да има реална защита на конкуренцията и функционираща пазарна икономика

"След влизането в ЕС през 2007 вместо да ускорим, вътрешната ни интеграция да тече, да продължим с реформите, мотивацията за реформи напълно спадна. Всичко се сведе до едно бюрократично отмятане на минимума, който се изисква", посочи той. 

Лингорски коментира и срещата между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. "Руската икономика е в много сложно, критично и неподобряващо се положение. Във всички неща, които виждаме, има много политика, акцент на политическите действия и говорене", допълни финансистът.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие