В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Цената на златото може да достигне над $1300 в края на 2016

Димо Стефанов, анализатор в Tavex, В развитие, 10.10.2016

Димо Стефанов, анализатор в Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димо Стефанов, анализатор в Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Златото най-вероятно ще успее да прекъсне трите последователни години на спад. От началото на годината благородният метал печели спрямо долара и повечето основни валути. Това каза анализаторът от Tavex Димо Стефанов в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му последната седмица не беше добра за всички ценни метали най-вече заради спекулациите, че Фед ще вдигне лихвите при следващите си заседания през ноември или декември. "Накъде ще тръгне златото зависи най-вече от политиката на Фед", смята анализаторът. Според него Фед няма да вдигне лихвените проценти на следващите си заседания до края на годината, както и през януари 2018 с оглед на предстоящите президентски избори в САЩ.

Повишава се интересът при търсенето на инвестиционно злато и сребро, коментира още Стефанов. По думите му физическото търсене на злато нараства винаги, когато цената се понижи. "Миналата седмица спадът на цената на ценния метал беше резултат от масова продажба на фючърсните пазари, докато борсово-търгуваните фондове върху злато, които би трябвало да инвестират и притежават физическо такова, увеличиха позициите си. 

От началото на годината наблюдаваме по-висок ръст на цената на среброто спрямо това на златото. Отношението злато/сребро в началото на годината беше около 80, а сега е около 70. Поглеждайки в исторически план, подобни нива не са се задържали дълго, коментира още анализаторът по повод динамиката при цената на среброто. 

Цената на златото може да достигне над $1300 на фючърсните пазари в края на годината, прогнозира още той. 

Очаквайте видео с целия разговор!

 

Последни новини
Още от В развитие