В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България се изолира от големите енергийни проекти

Проф. Динко Динков от УНСС в предаването В развитие, 10.10.2016

Газопровод. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Газопровод. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

България, която изглеждаше като незаобиколима от гледна точка на осъществяването на енергийните проекти за доставка на енергоносители от големите производители, сега остава напълно встрани. Това заяви проф. Динко Динков от УНСС в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира посещението на руския президент Владимир Путин в Турция по повод 23-ия енергиен конгрес. По думите му не бива да се подценява фактът, че срещата му с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган става именно в рамките на този конгрес, а провеждането на събитието в Истанбул е знаково, че Турция е значима сила в енергийната сфера.  

Динков изрази очаквания двете страни да направят много за ускоряването на стартирането на Турски поток. "Да не подценяваме и усилията на Турция да изгради своята първа атомна централа, която се оценява на над $20 млрд. Това също е значим проект от гледна точка на оформянето на енергийната ситуация в Черноморския регион и Европа", подчерта той.

Според Динков обтягането на отношенията между ЕС и Русия води до принизяване ролята на ЕС в международната политика и блокът поне засега не може да се утвърди като един от първостепенните фактори в световната система. Професорът изрази очаквания ситуацията в Сирия да бъде широко застъпена по време на срещата. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие