В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2018 може да е годината на революцията на Софарма

Огнян Донев, изп. директор на Софарма, във В развитие, 07.10.2016

Огнян Донев, изп. директор на Софарма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Огнян Донев, изп. директор на Софарма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надали 2017 година ще бъде годината на революцията на Софарма, тя може би ще се състои през 2018 – оригинална, българска молекула на Софарма да излезе на световния пазар. Това е, за което работим, и би сменило напълно облика на нашата компания. Всичко друго е едно екстензивно развитие. Това каза изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев в интервю за Investor.bg, излъчено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Надяваме се да осъществим някои придобивания. Преговаряме непрекъснато за потенциални цели за придобиване и вече успяхме да информираме БФБ за нашето запитване към антимонополната комисия в Молдова за придобиване на една компания там".

Относно съмненията по повод устойчивостта на ръста на приходите от продажби на продукция, изразени пред акционерите от изпълнителния директор на Софарма Донев заяви:

"Макросредата на пазарите, на които Софарма оперира, не е толкава, че да сме сигурни, че подобрените резултати са една трайна тенденция. И в Русия, и в Украйна девалвацията на местната валута води до непредвидени сривове в продажбите. По-дългото задържане на относително стабилен курс на местната валута спрямо еврото води до успокояване на потребителите и свикване с ценовите равнища на продуктите, които продаваме, а това води до покачване на продажбите. 

От друга страна имаме известно конкурентно предимство от девалвацията на валутите на страните в страните от бившия Съветски съюз, защото потребителското търсене, когато намалее, търсенето на клиентите се насочва именно към по-евтините продукти, а ние сме точно в този ценови сегмент".

Амбициите на компанията за Сърбия са да се постигне пазарен дял, какъвто нашият търговец Софарма Трейдинг има в България, а това е 22%-23%, каза още Донев. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие