В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо България не разчете сигналите за Георгиева в ООН

доц. Антоний Гълъбов, политолог, В развитие, 6.10.2016

Доц. Антоний Гълъбов на фона на снимка на официалната кандидатура на България в ООН Кристалина Георгиева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Антоний Гълъбов на фона на снимка на официалната кандидатура на България в ООН Кристалина Георгиева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причината България да се подведе в процеса на номиниране на генерален секретар на ООН беше вътрешноведомствения слух, че ще бъде избрана жена от Централна и Източна Европа. Това заяви по телефона политологът Антоний Гълъбов в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. Факт е, че не е имало генерален секретар от нашия регион до този момент, но също така е вярно, че нито едно проучване не сочеше към консолидация около кандидатурата на жена от Източна Европа, допълни той. 

България създаде прецедент оттегляйки подкрепата си за кандидат, който, в последствие, продължи самостоятелно, представлявайки, по думите му, "всички народи", каза доц. Гълъбов. Това, по същество, е дипломатически прецедент, защото сигналите би трябвало да са ясно разчетени, за да се прецени кога е уместно да се оттегли една кандидатура, за да се подкрепи друга, добави той. 

По думите му, казусът "Бокова" възникна когато тя съобщи едно съобщение, според което страната ѝ я съботира, но не направи следващата стъпка да оттегли кандидатурата си самостоятелно. Така се оказа в един момент, че имаме официална българска кандидатура и една българка, която претендира, че представлява народа, допълни политологът. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие