В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ООН е абсолютно неадекватна на предизвикателствата на времето

Борислав Мавров във В развитие, 16.10.2016

Борислав Мавров, програмен директор на Фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борислав Мавров, програмен директор на Фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За България е важно не кой ще управлява Организацията на обединените нации, а това ООН да бъде организация, която може да налага правила, за да се спазва териториалната цялост на границите в съвременния свят. Това каза програмният директор на Фондация Европейски институт Борислав Мавров в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Много ми се иска да вярвам, че Антониу Гутериш, като един кандидат, който генерира доста добра подкрепа, ще започне някакви, макар и не много радикални стъпки на реформа в ООН, защото, няма какво да се лъжем, ООН е абсолютно неадекватна на предизвикателствата на времето".

Консолидираната подкрепа за Антониу Гутериш бе постигната преди всичко в резултат на "пазарлък с Русия и Китай", каза Мавров. "Целият този наратив, който беше, че генералният секретар на ООН е хубаво да бъде от Източна Европа, че е хубаво да бъде жена, е една постилка за постигане на интереси за себе си".

"Това говорене бе умело използвано от Русия, за да може да защити своите интереси. Българското правителство не разчете добре знаците, които бяха получени, а се довери прекалено много на Путин, че няма да бъде наложено вето на Кристалина Георгиева. За пореден път Русия показа, че няма никакво намерение да третира България като равноправен партньор, а я използва за своите користни цели".

Фактът, че изборът на генерален секретар на ООН приключи толкова бързо, обърка плановете на българските политици, които очакваха да водят предизборната си кампания за президент около дебата за българските кандидатури за ООН, каза още събеседникът.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие