В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Корупцията е виновникът за дълговата криза в света

Предприемачът Йоаким Каламарис в предаването В развитие, 06.10.2016

Предприемачът Йоаким Каламарис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Предприемачът Йоаким Каламарис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дълговата криза се поражда от огромната корупция на световно ниво. Това заяви предприемачът Йоаким Каламарис в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира причините за заключението на МВФ, че една трета от най-големите банки в най-богатите страни в света са толкова слаби, че не могат да бъдат решени дори с оздравяване и повишаване на лихвените проценти. Според икономиста са необходими сериозна реорганизация и реформи на публичните финанси във всяка страна.

"Трябва да бъде изградено едно ново политическо поколение, което да изповядва прозрачността. Проблемът не е във финансите и икономиките, а в моралния аспект", подчерта той. 

Според Каламарис банковия сектор в България е стабилизиран след кризата с КТБ. По думите му обаче в страната няма достатъчно нови и сериозни инвестиции, които да дадат тласък на работните места. "Инвестициите не идват само с ниско данъчно облагане, а със създаване на бизнес климат", подчерта икономистът. 

Според него страната се намира в много добра позиция за привличане на сериозни кадри и специалисти заради политическите и финансовите кризи в съседните ни държави. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие