В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Минималните осигурителни прагове не могат да отпаднат радикално и бързо

Пламен Димитров, президент на КНСБ, във В развитие, 04.10.2016

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Днес на тристранния съвет за сътрудничество синдикати и бизнес отново стигнаха до скандал по темата дали да има или няма минимални осигурителни прагове. В предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов темата коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

По думите на Димитров минималните осигурителни прагове могат да бъдат заменени от минимални заплати по браншове, както са поискали работодателите едва от 2018 година, защото "за 2017 отдавна е задвижена бюджетната процедура, а определянето и договарянето на минималните осигурителни доходи е елемент от закона за бюджета на държавата в частта за ДОО".

"Не виждам възможност по такъв радикален и бърз начин да отменим минималните осигурителни прагове, които имат 13 годишна история в България и при това с добри резултати в борбата със сивия сектор", каза Димитров. 

Отменянето на минималните осигурителни прагове може да стане само, когато е договорено какъв механизъм трябва да ги замени, каза още събеседникът.

Каква е основната разлика между предлаганите варианти, по които се преговаря и как могат да се приближат позициите на синдикатите и на работодателите?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие