В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Инфраструктурата и държавната политика са основните пречки пред бизнеса в Югоизточна Европа

Главният редактор на SEENews Невена Кръстева в предаването В развитие, 04.10.2016

Главният редактор на SEENews Невена Кръстева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Главният редактор на SEENews Невена Кръстева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Представители на бизнеса от Югоизточна Европа посочват, че основните пречки, които срещат при оперирането си, са свързани с инфраструктурата. В това отношение сме склонни да мислим, че само ние имаме проблеми, но това важи силно и за Румъния, а в още по-голяма степен и за държавите от бивша Югославия. На второ място е държавата и какво прави тя, за да помага на бизнеса. Това заяви главният редактор на SEENews Невена Кръстева в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя коментира резултатите от класацията за 2015 на 100-те най-големи компании в региона. По думите на Кръстева на общия фон положението на България остава по-скоро стабилно. "Броят български компании, които влизат в класацията, е същият като миналата година – 11. Да, на второ място сме след Румъния, но тя е с 56", обяви редакторът. По думите й не е изненада, че северната ни съседка изпъква, а изненадата е степента, с която го прави. 

"Румъния е най-големият пазар в този регион, най-добре представящата се икономика през последната година. Това няма как да не се отрази на корпоративния сектор, затова победителят е именно румънската компания Dacia", каза тя. 

"Години наред основните индустрии в тази класация си остават едни и същи. Те са на първо място петролните компании, следвани от енергетика, търговия и телекоми. Когато миналата година автоиндустрията направи своя пробив, това беше доста голямо развитие. Тенденцията се запазва и тази година, но любопитното е, че търговията на едро и дребно от трето място се покачва на второ", допълни Кръстева. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие