В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Успя ли Източна Германия да настигне Западна 26 години след обединението?

Коментар на главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването В развитие, 03.10.2016

Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

26 години след обединението на Германия, източните провинции имат още доста за наваксване по отношение на западните. Това коментира главният редактор на Investor.bg. Бойчо Попов в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му равнището на безработица е все още значително по-високо, отколкото на Запад, където Бремен се откроява изключително, а Шлезвиг-Холщайн и Хамбург са преди или наравно с Тюрингия. Сериозно разделение се вижда и между Север и Юг.

Източник: ОИСР

"Сериозни разлики има и по отношение на общата задоволеност от живота. Според изследване на ОИСР провинциите на Изток, както и Берлин, са класирани в средата по скала от 0 до 10. На запад стойностите са около 6-7", каза още Попов. 

Източник: ОИСР

"По отношение на образованието новите провинции достигат горната скала на класацията, докато Берлин и западните провинции изостават значително. И качеството на жилища, и околната среда се оценяват на Изток по-добре. Но в много други области положението е обратното", посочи Попов.

Източник: ОИСР

Изтокът изостава значително от Запада по отношение на брутните доходи. По думите на Попов може да се открои едно силно различие между Севера и Юга, като най-много печелят хората в Хесен, Баден-Вюртемберг и Бавария.

Източник: ОИСР

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие