В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Мей даде категоричен сигнал, че няма връщане назад относно Brexit

Директорът на фондация Европейски институт Любов Панайотова в предаването В развитие, 03.10.2016

Директорът на фондация Европейски институт Любов Панайотова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Директорът на фондация Европейски институт Любов Панайотова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тереза Мей даде категоричен сигнал, че няма връщане назад по отношение на Brexit. Досега определени среди все още хранеха надежда, че страната няма да напусне ЕС. Това коментира директорът на фондация Европейски институт Любов Панайотова в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й, въпреки че стана ясно, че Великобритания ще задейства процедурата по излизане от ЕС не по-късно от края на март 2017, продължават да бъдат неясни обхватът и последиците от преговорния процес. 

"Освен детайлите за търговските и политическите взаимоотношения с ЕС, тя изключи категорично свободното придвижване на хора. Тоест Мей разделя функциите на единния пазар, което означава, че Великобритания няма да бъде вече част от единния общ пазар и ще имаме изцяло нов тип на договорки с този общ митнически съюз", обясни Панайотова, допълвайки, че ще трябва да се променят и договорите със Световната търговска организация. Тя обаче посочи, че с двете институции ще се използват два различни подхода.

"Великобритания е петата по големина икономика, в никакъв случай не трябва да пострада. Колкото по-разумен е подходът и с взаимни отстъпки, толкова по-добре", допълни експертът. 

Според нея в процеса е много важно какво ще се договорят Обединеното кралство и Шотландия, за да могат да излязат единни в преговорите. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие