В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Изкуствен интелект и журналистика

Деян Пейчев, Identrics, във В развитие, 03.10.2016

Деян Печев, главен технологичен директор на Identics. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Деян Печев, главен технологичен директор на Identics. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

10 млрд. долара в световен мащаб се дават за изкуствен интелект и семантичен анализ. Много голяма част от тези пари идват от фармацевтичната индустрия, медицинските компании и медиите. В България тези технологии се развиват отдавна, но имаме относително малък дял в прилагането им. В страната има вече няколко стартъпа и няколко утвърдени големи компании. Това каза главният технологичен директор на Identrics Деян Пейчев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки

"Identrics насочва усилията си към машинното процесиране на текстово съдържание, анализи, свързани с текста, намиране на корелации, които се срещат в текста и класифициране. Акцентът е поставен върху анализа на медийно съдържание, но технологиите могат да се използват и в други сфери като фармацията, както и в областта на книжовното културно средство и историческото наследство", обясни събеседникът.

"Много често се налага медийните анализатори да правят доста тривиални неща и нямат възможност да разгърнат своя потенциал. Отскоро се занимаваме и с автожурналистика, генериране на текст по определени шаблони. Обикновено това са анализи на пазара на компания или на определен продукт".

Identics е част от холдинга A Data Pro, който има много сериозен пазарен дял в Централна и Източна Европа, като се разработва софтуер за семантичен анализ на всички европейски езици, каза още Пейчев. "Identics се явява като технологичен провайдер за целия холдинг".

Какви са плюсовете и минусите на слабата конкурентна среда? Как се развиват плановете на компанията за пускане на пазара на нов продукт?

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие