В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

САЩ с по-ниска глоба за Deutsche Bank?

Красимир Йорданов, финансов анализатор, В развитие, 30.09.2016

Красимир Йорданов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красимир Йорданов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новината, че Deutsche Bank може да постигне споразумение със щатското съдебно министерство за далеч по-малка глоба от порядъка на $5,4 млрд. в сравнение с предходните $14 млрд., е позитивна за банката. Тези $5 млрд. са една трета от сумата, която първоначално се калкулираше в спада на цените на акциите на финансовата институция. Това каза финансовият анализатор Красимир Йорданов в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му германската банка няма ликвидни проблеми. "Хедж фондовете, които започнаха да преместват своите фондове от нея, са много малка част от общата клиентска база и за тях това представлява значително нискоразходна операция", обясни той.  

По-големият риск за банката беше свързан с възможността за изпадането ѝ в несъстоятелност, ако настъпи паника. Съществуваха спекулации относно експозициите и дериватните инструменти на Deutsche Bank. В началото се спрягаха суми от порядъка на $75 трлн като брутна сума, което е нереалистично, докато самата Deutsche Bank каза, че нетната стойност възлиза на $41 трлн., отбеляза още Йорданов. 

Това, което притесняваше инвеститорите, е, че банката нямаше да успее да се справи с огромната глоба, в резултат на което може да не отговори на капиталовите изискания, което от своя страна означава, че финансовата институция би трябвало да набере допълнителен капитал. При тези цени на акциите това би означавало загуба на стойност за съществуващите акционери, обясняващо и натиска върху цените на акциите, на които станахме свидетели, коментира още той. 

Финансовият анализатор коментира и възможните сценарии пред Deutsche Bank, ако новината за споразумението със щатското съдебно министерство се окаже спекулация. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие