В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Конкурентната среда в здравеопазването е изцяло ликвидирана

Д-р Александър Заимов във В развитие, 30.09.2016

снимка: Brent Lewin/Bloomberg снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Проблем на българското здравеопазване е, че събираемостта на здравните вноски не е добра. Това каза д-р Александър Заимов от столичната колегия на Българския лекарски съюз в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. По думите му реално осигуряващите се българи са около 1,5 млн., а останалата част или не се осигурява, или държавата е поела ангажимент да внася техните вноски. "Държавата, обаче, внася три пъти по-малко за тези социални групи".  

"Държавата е най-големият длъжник на осигурителната система".

Заплащането на лекарите не зависи от качеството на медицината, нито от търсенето и предлагането, а критериите не са ясни, каза още събеседникът. "Изцяло е ликвидирана конкурентната среда в здравеопазването". 

Регистрацията на пациентите чрез пръстов идентификатор няма да реши сериозни проблеми, каза още медикът. "Тезата, че се източват средства чрез фиктивни хоспитализации и прегледи не е сериозна и ако това се случва, то има компетентни органи, които трябва да се заемат".

"Въведохме чекиране с лична карта и това не доведе до сериозни икономии на средстава, но болниците похарчиха пари за четци и софтуер. С всички тези пари можеше да се направи електронната здравна карта, която, като носител на информация, е много по-сигурна". 

Нямам реалистични оптимистични очаквания за бъдещето на българската здравна система, каза Заимов. 

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от В развитие