В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Работят ли правилата за отнемане на незаконно придобито имущество

Евродепутатът Емил Радев във В развитие, 28.09.2016

Евродепутатът Емил Радев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евродепутатът Емил Радев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за конфискацията на незаконно придобито имущество е важна, защото все повече организираната престъпност става трансгранична. Това каза евродепутатът Емил Радев във ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му българският закон е в пъти по-строг от новите изисквания на Брюксел, тъй като съгласно него може да се отнема всяко незаконно придобито имущество без да се търси връзката с престъплението. Отнемането на облагите от престъпна дейност, ограничаването на финансовите потоци към организираните престъпни групи и към терористичните организации са пътят, по който най-бързо можем да се справим с тяхната дейност, коментира той. 

Българската комисия за отнемане на незаконно придобито имущество заведе дело по случая с КТБ за отнемането на 2,2 млрд. лева, като запорираните активи са на стойност от 1,428 млрд. лева. Този казус показва, че макар наказателното производство за длъжностно присвояване да боксува поради това, че банкерът Цветан Василев е в Сърбия и не е екстрадиран, имуществото ще може да се отнеме независимо дали има присъда, обясни Радев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие