В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България може да се открои по конкурентоспособност само с дълбоки реформи

Икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов в предаването В развитие, 28.09.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На България й липсва дълбока, открояваща се реформа, която да бъде забелязана. Това заяви икономистът от "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria. Така той коментира представянето на страната в класацията за глобална конкурентоспособност на Световния икономически форум-Давос. 

За една година България преминава от 54-то до 50-то място сред 138 държави. По думите на икономиста смисълът на подобни индекси е да представят страни, които не са толкова популярни и за които не се знае много. 

"Проблемът за бедна страна като България, която тръгва от много ниско ниво на дохода, е, че ние трябва да сме отличници и да сме много по-напред от останалите. Не е успокояващо, че страни от Западна Европа имат подобно представяне. Ние трябва да сме видимо по-добри, за да мотивираме някого да прави бизнес у нас", посочи Богданов.

Според него, ако преди сме можели да използваме като предимство успешните реформи от 90-те години, то вече много други страни са направили такива. Като пример той посочи, че високата инфлация вече не е проблем за нито една държава в Европа. 

След 2011 страната се придвижва по конкурентоспособност от 74-то до 50-то място. Според Богданов не е коректно да се сравняват директно макроикономическите индикатори, защото през 2011-2012 се наблюдава дъното на кризата от 2008. 

"Очевидно сега общите икономически показатели са по-добри, но трябва да обърнем внимание, че някои от тенденциите през последните години показват, че условията за бизнес в България са относително добри особено заради развитието и разширяването на индустриалния сектор и на бизнес услугите, което става видно за инвестиционната общност отвън", допълни икономистът. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие