В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България няма да загуби нито стотинка от предвидените за програмния период европейски средства

Депутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в предаването В развитие, 27.09.2016

Депутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Депутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма да загуби нито стотинка от предвидените пари що се отнася до целия програмен период и многогодишната финансова рамка. Това е просто временно пренасочване в период, в който имаме нужда от тези пари на друго място, но те ще бъдат възстановени на по-късен етап. В рамките на обсъжданията ще настоявам за солидни гаранции парите, които сега отнемаме от кохезионната политика и ще дадем за справяне с мигрантската криза, да бъдат върнати тогава, когато ни потрябват, и съм сигурен, че това ще се случи. Това каза депутатът от Европейската народна партия и ГЕРБ Андрей Новаков в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той уточни, че намаляването на плащанията по кохезионни фондове е почти 24% и в същото време почти 25% е увеличението по фондовете, свързани със справянето с мигрантската криза. "Това, което не се казва, е, че има предложено увеличение с почти 9% на плащанията по програми, които силно касаят България. Това са "Свързана Европа", планът "Юнкер", "Еразъм" и "Хоризонт 20-20", каза той, допълвайки, че през 2014 България е внесла около 400 млн. евро в европейския бюджет, а е получила 2,25 млрд. евро за същия период. 

Новаков посочи, че както идеите за преглед, така и за преразглеждане на многогодишната финансова рамка стоят на дневен ред. Според него ще се стигне до преразглеждане, тъй като заради много кризи през последните години ситуацията от 2013 се е променила коренно и заложените буфери няма да са достатъчно гъвкави. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие