В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България излиза на световната инвестиционна карта в нова степен

Николай Василев, упр. партньор в Expat Capital и бивш министър на икономиката, В развитие, 27.09.2016

Бившият икономически министър и управляващ партньор в Expat Capital Николай Василев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бившият икономически министър и управляващ партньор в Expat Capital Николай Василев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията ни са, че България ще излезе на световната инвестиционна карта в нова степен, защото тя ще бъде една от държавите, които ще имат борсово търгуван фонд, репликиращ основния борсов индекс - SOFIX. Това заяви в интервю за водещия на Investbook Димитър Вучев бившият икономически министър и управляващ партньор в Expat Capital Николай Василев по време на откриването на първия български индексен Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. 

Има по-големи страни от България и с повече история на капиталовите си пазари, които нямат индексен борсово търгуван фонд, каза Василев. Това означава, че много инвеститори, които досега не са си насочвали погледите към България сега ще погледнат насам, допълни той. 

По думите му, много е възможно наличието на подобен фонд да засили както обемите, така и цените на борсата. Този ефект се наблюдава последните няколко дни, когато фондът започна да купува активно акции на борсата. В резултата индексът SOFIX нарастваше с по 1% всеки ден, каза управляващият партньор във фирмата-основател на фонда. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие